Door Bernice Israel

Zo nu en dan breek ik graag mijn nek over levensvragen en politieke kwesties, waarop zelfs Willem Wever geen antwoord kan hebben. Ik zoek bijvoorbeeld nog steeds antwoord op de vragen hoe iemand het met Geert Wilders eens kan zijn en waarom ik zalm nog steeds geen lekkere vis vind.

Als de politiek correcte Heerlenaar die ik ben, is de onenigheid over de Murals in Heerlen mij niet ontgaan. Ik heb hier dan ook een mening over, die ik niet onder stoelen, banken of achter muurtjes wil steken. Voor mij is kunst een expressie. Dit kan in de vorm van kleding, schilderijen, teksten en andere dingen. Dingen waar jij een boodschap in door wil geven, wie je bent, hoe je denkt, wat je mooi vindt en voornamelijk (denk ik) hoe je het leven beschouwt. Wat ik de afgelopen 25 jaar in mijn tere leventje heb geleerd, is dat ik het niet altijd met iedereen eens kan zijn. Iedereen heeft een eigen mening en deelt deze graag. Iedereen heeft een eigen visie op het leven en eigen normen en waarden. Het enige dat ik kan doen is mensen daarin respecteren en hen daarin proberen te begrijpen. Juist door dat andere te begrijpen en hiernaar op zoek te gaan kan ik mezelf beter leren kennen en erkennen. Want zoals Nick en Simon al zongen: ‘het een kan niet zonder het ander’. Als ik zalm niet zo vies vond, zou ik kibbeling dan minder lekker vinden?
“De gevel des aanstoots” (zo noemt heerlen.nieuws.nl het) liet mij weer inzien dat juist twee verschillende meningen heel belangrijk zijn en hoe kunst dit benadrukt. Er is geen voorgeschreven mooi of lelijk. Alleen een eigen opvatting van deze twee woorden.

Doordat de Mural van de graffiti artiest INTI als aanstootgevend werd ontvangen, ging ik me verdiepen in de boodschap van de kunstenaar. Het frappante is, dat er geen boodschap is. Alleen een sleutel -figuur die de Chileense kunstenaar in al zijn kunstwerken gebruikt. Ergens las ik ook dat INTI wil dat iedereen zijn kunstwerk interpreteert zoals diegene zelf wil. Ik denk dat je een kunstwerk interpreteert zoals je zelf bent, en als je zo negatief over dit kunstwerk denkt, dan lijkt me dat inderdaad best aanstootgevend.

Laat een Reactie achter