De prijzenkast van de gemeente Heerlen is weer iets voller. Afgelopen dinsdag mocht onze wethouder, Barry Braeken, in de Estse hoofdstad Tallinn een nieuwe prijs in ontvangst nemen. Ditmaal ging het om de Good Practice Award voor stedelijke herontwikkeling. Hoppa! In de pocket! Dat is weer een mooie prijs.

Heerlen wint wel vaker prijzen. Zo wint Heerlen ieder jaar een prijs op de Dutch Street Art Awards. Ook wonnen ‘we’ al samen met Kerkrade en, het nog steeds zo hetende, Landgraaf de prijs van ‘Beste toeristische bestemming ter wereld’! Een prijs die wel erg van pas komt op zo’n dag als vandaag. De kinderen hebben vrij. Alle juffen en meesters staken. De jeugd hoeft eens niet verplicht aan het suikerloze water. Ze hoeven zich even geen zorgen te maken over ons volkslied of de Nachtwacht. Vandaag geen emotionele voorbereidingen voor een bezoek aan de Tweede Kamer.

En… als je in Parkstad woont is zo’n vrije dag altijd welkom, ook met pokkenweer. We vallen inmiddels zo vaak in de prijzen, het begint te wennen. Het moet voor onze wethouder een beetje voelen alsof hij als een Sven Kramer aan de start van de 5000 meter verschijnt. Of om het iets lokaler te houden: het lijkt wel alsof Barry bij dit soort prijsuitreikingen als een tegenstander van Roda JC het veld op stapt. Bij de uitreiking van de prijs ‘Evenementenstad van Nederland’ werd hij zelfs al op de parkeerplaats gefeliciteerd door zijn concurrenten. Het begint zelfs zo te wennen dat het bijna niet meer opvalt. Er verschijnt nog wel een artikel in de krant, maar ze worden steeds kleiner. In een hoekje rechtsonder op pagina 5 werd het kort vermeld, waar voorheen een hele voorpagina nog niet voldoende was. Op Facebook en Twitter werd er wel iets over gezegd, maar je moet wel vriendjes zijn met de betrokkenen. Op www.heerlen.nl staat helemaal niets vermeld en over de grote LED-schermen in de stad wil ik het niet eens hebben. De champagne smaakt inmiddels naar mineraalwater. De delicatesse is een ‘alledaagsje’ geworden.
We worden wat laconiek. Het bord met daarop de tekst “Parkstad: beste toeristische attractie ter wereld” staat verstopt achter struiken langs de stadsautobaan. Je kunt de trots haast niet beter verbergen. Tenzij die struiken de troffeeën zijn die we binnenhaalden met de prijs: ‘Groenste Stad van Nederland’. Het bord staat daar net zo zinloos, als haaientanden op een rotonde. Het staat ter hoogte van Hornbach, dus ik zou zeggen, gereedschap genoeg om alles te kortwieken of te verplaatsen!

Zet die prijzenkast eens midden op het plein. Loop er mee door de optocht. Schrijf het op doeken en hang ze op in de Sarool. Ga met die bekers in de carrousel of de Booster dit weekend. Laat zien dat we gewonnen hebben.

Ik hoor Hennie Vrienten en Herman Brood nog zingen: ‘Als je wint, heb je vrienden’. We winnen genoeg, maar laat het zien aan onze herindelingsvriendjes. Deze regio loopt over van Calimero’s. Ook daarin winnen we helaas vaak prijzen. Krimp, vergrijzing, armoede. Geef ze iets om trots op te zijn. Iedereen mag weten dat mijn stad de beste is!

Laat een Reactie achter

  1. Anita Collombon

    Jawel Heerlen. Je mag er trots op zijn en dat ook fier tonen.
    Aan de titel Groenste Stad mag wel weer eens worden gewerkt sindes de zo vrolijke hanggeraniums weer uit het straatbeeld zijn verdwenen, elke boom.waar iemand ooit over denkt te kunnen vallen wordt gerooid en te veel rode prullenbakken zijn verdwenen.